logo 03 Ráckevei Ady Endre Gimnázium
                                                                                A család gimnáziuma

Menu

 
Regc 2018
Ezen a héten a remélhetőleg rövidesen megkezdődő helyreállítási munkáknak megfelelően mi is az ún. Középsővár területén dolgoztunk. Már az első napon viszonylag állandó csoportokra osztódtunk, hogy minden feladat elvégzéséhez jusson elegendő ember. Egy csoportunk nagy lendülettel folytatta az elmúlt években felhalmozódott törmelék elszállítását. Egyetlen bánatuk az lehetett, hogy a már egyszer átmozgatott anyag bizony vajmi kevés leletet tartalmazott. Befejeztük a tavaly még megnyitva hagyott kutatóárkok betemetését illetve új árkok kialakításában, majd betemetésében is részt vettünk. Többen olyan feladatot kaptak, amelyet még nem volt szerencsém látni. A megérkező restaurátor hallgatókkal és családtagjaikkal együttműködve a Középsővárat déli irányból lezáró termek teljes megtisztítását végezték el. Munkájuk eredményeként olyan alapfalak is előkerültek, amelyek bizonyították, hogy azon helyiségeket is többször átépítették, minden bizonnyal funkcióik is változtak. Végül pedig megkezdtük az inventáriumok által „nagyon mély kút” helyének kutatását is. Már az első nap végére komoly eredményre jutottunk, mert egy boltív indítása is előkerült. Később kiderült, hogy meglelhettük a kút (vagy inkább ciszterna?) helyét. Hét végére egy igazán látványos objektummal gazdagodott a vár. Igaz ugyan, hogy a kút egyik részét még elfedi az ún. Alsóvárba felvezető lépcsőt alátámasztó törmelék, de munkánk eredménye így is igazi látványosságot jelent. Végül pedig voltak olyanok is akik nem a várban, hanem a faluban található Látogatóközpontban kaptak feladatot. Sor került leletmosogatásra és a korábban előkerült faragottkövek felmérésére illetve lerajzolására is.
 
 
Storaljajhely 2018
Az újhelyi vár adottságaiból következően mindannyian igazi nyári ásatáson vehettünk részt. A magas felmenő falak hiánya miatt -a rendelkezésre álló viszonylagosan árnyékolt étkezőhelyen kívül- a 30 Celsius fok feletti forróságból csapatunk minden tagja egyformán részesült. Gyakorlatilag mindannyian a várudvar feltárásán dolgoztunk. A változó vastagságú (40-180 cm közötti) törmeléket eltakarítva egyre jobban kezd láthatóvá válni a vár pusztulásának idejét mutató felszín… de még irdatlan mennyiségű törmelék vár utódainkra. A tömegesen előforduló leleteken túl természetesen itt sem maradtunk érdekességek nélkül: előkerült itt ágyúgolyó, faragott csonteszközök, a várat kettéválasztó osztófal melletti „valami” a keleti külső várfal bizonytalan maradványa és egy talán kőlapokkal megtámasztott másik „valami” is.


A Kazinczy Ferenc Múzeum facebook oldalán videoblog is beszámolt az ásatásról - A régész karrierem ROMOKBAN hever - 5. epizód

 

Eseménynaptár

Fontosabb adataink

Látogatók száma

Ma 7

Tegnap 41

Ezen a héten 7

Ebben a hónapban 243

Összesen 225556

Bejelentkezés

Ajánlott oldalak

Kapcsolat

Címünk: 2300 Ráckeve, Kossuth Lajos u. 82.

Igazgató: Molnár László

Igazgatóhelyettesek: Dr Balogh Lászlóné, Matics Istvánné

Gimnázium e-mail címe: titkarsag@rag.sulinet.hu

Telefon: 24/519-050 

         Adatvédelmi tisztviselő: dr. Gyürki-Thoman Anikó
         elérhetősége: aniko.gyurki-thomann@kk.gov.hu

        Fenntartó, működtető

        SZIGETSZENTMIKLOS 3

 

Go to top