logo 03 Ráckevei Ady Endre Gimnázium
                                                                                A család gimnáziuma

Menu

 Terepnyűvők honlapja

 

Sátoraljaújhely - a RADYG XIX. régésztábora 2017. október 23-28

 

 

 CSERHÁT- CSŐVÁR 2017. október 8.

 

Hétvégi túránkon egy viszonylag közeli, ám mégis kevéssé ismert tájra vezetett utunk. A Cserhát Csővár és Nógrádsáp környéki dombjaival ismerkedtünk. Csapatunk lelkesedését az sem bírta igazán csökkenteni, hogy a csővári szőlők és a csővári Várhegy közötti piros jelzés helyenként csaknem járhatatlannak bizonyult. Előbb a valamikori kocsiutat követő utat benövő tüskés bokrok akarták meggátolni előrejutásunkat, majd az erdészet által kivágott és hétvégére(?) otthagyott fák között bukdácsoltunk előre. Ebédidőre azért csak sikerült eljutnunk Csővár romjaihoz!

CSővár1

Előzetes várakozásaimat messze felülmúló látnivalónak bizonyult a csővári rom. Miközben a jól kirajzolódó alaprajzú maradványokat fedeztük fel, helyenként több méter magasan álló falakat is láthattunk. A rondella maradványai és a bokrok között előbukkanó, eredeti helyzetben lévő küszöb voltak talán leginkább azok a részletek amikor eszembe jutott, hogy de jó is lenne itt is részt venni egy ásatáson!

A romok után időnként hullámvasútra emlékeztető útvonalat követve jutottunk el a lőréses fallal övezett nógrádsápi Kisboldogasszony római katolikus templomhoz. A templomot zárva találtuk, így a középkori falfestményeket ugyan nem tudtuk megtekinteni, ám a kicsinyke templomon így is megfigyelhettük a XIV. századi gótikus jegyeket.

A túra végeztével összegzésként megállapíthattuk, hogy a kezdeti „szurkálódás” ellenére is igazán jó választás volt Csővár környékére indulnunk! Olyan takaros kis falvakat láttunk ezen a hangulatos tájon, hogy mindenkit biztatunk: Keressék fel hazánk ezen szegletét is!

További képek a túráról a képre kattintva érhetőek el.

Csővár

Mészáros Attila

 

 

Eseménynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Látogatók száma

Ma 26

Tegnap 59

Ezen a héten 282

Ebben a hónapban 2076

Összesen 485343

Go to top