logo 03 Ráckevei Ady Endre Gimnázium
                                                                                A család gimnáziuma

Menu
Kávéház - egy igazi diákos délután
Egy tanári, szubjektív élménybeszámoló
 
Szeptembertől tanítok a gimnáziumban, és napról napra nagyobb öröm számomra azt tapasztalni, hogy a diákok mennyire otthonuknak érzik ezt a helyet, milyen szívesen vesznek részt a különféle iskolai programok szervezésében, megvalósításában. 
A "Kávéház" -- valójában egy művészeti kör és egy könnyed szórakozás egyben -- egy olyan klubdélután, amelyet belső igény hívott életre. Tanulók szervezik érdeklődő társaiknak és tanáraiknak. 
A kézzel készített plakátok már hetek óta hirdették, hogy a program újjáéled, csak most "valahogy másképp". A rendezvény mottója kettős volt: "Figyelj a részletekre!" és "Nem vagy egyedül". Kíváncsian vártam tehát a péntek délutánt. A rajzterem egy időre tényleg kávéházzá lényegült, ahol kezdetben kellemes gyertyafény mellett, sütit és teát fogyasztva hallgathattuk meg a résztvevők verseit, könyvajánlóit, gitárral kísért dalait, lapozhattuk végig rajzvázlatos füzeteiket. A függöny elhúzása után a rögtönzött szerepjáték kapott színteret: a nyolcadikosoktól a végzősökig akadtak jelentkezők a többiek spontán mulattatására a tévéből is ismert "Beugró" stílusában. 
Ahogy a Kávéház iránt érdeklődő kollégáim és a sok régi-új diák társaságában részese lettem ennek az eseménynek, a saját diákkorom hasonló emlékei ébresztettek bennem kellemes nosztalgiát. Önkéntelenül is elmosolyodtam, hiszen arra gondoltam, hogy igen, annak idején mi is akkor éreztük a legjobban magunkat, ha önmagunknak szervezhettünk ilyen műhelyeket. Olyankor mi is rájöttünk, hogy ez egyrészt nem is olyan könnyű (Ugye, kedves főszervező, Liptai Melitta?), másrészt az önkéntesség mégis a sajátunkká tette a rendezvényeket, és szívesen mentünk újra és újra, amíg egyre "profibbak" nem lettünk a programok találásában és tálalásában is. Remélem, itt sem marad majd el a folytatás.
Március idusához közeledve eszünkbe juthat az is, hogy milyenek lehettek a régi ifjak, azok a híres márciusiak, milyenek voltunk mi, és hogy "a mai fiatalok bezzeg..." Az előítéletek azonban feleslegesek: most is meggyőződhettünk, hogy ebben szerencsére semmi nem változott. A mai diákok is keresik a saját egyéniségüket, hangjukat; bontogatják szárnyaikat, élvezik a művészetet és a kötetlen, mégis igényes szórakozást. 
Szubjektív beszámolót ígértem, így a záró gondolatot is ennek szellemében írom le. Köszönöm szépen, hogy itt lehettem és lehetek veletek; öröm egy ilyen helyen tanítani, nevelni, és egy kicsit újra diáknak lenni.
 
Pádárné Verbanics Tünde
 

Eseménynaptár

Fontosabb adataink

Látogatók száma

Ma 91

Tegnap 323

Ezen a héten 898

Ebben a hónapban 4386

Összesen 466250

Bejelentkezés

Ajánlott oldalak

Kapcsolat

Címünk: 2300 Ráckeve, Kossuth Lajos u. 82.

Igazgató: Molnár László

Igazgatóhelyettesek: Dr Balogh Lászlóné, Matics Istvánné

Gimnázium e-mail címe: titkarsag@rag.edu.hu

Telefon: 24/519-050, mobiltelefonszám: 30/453-4106

         Adatvédelmi tisztviselő:

                                      Konkolyné dr. Ficzkó-Juhász Bernadett Ivett

         

 

        Fenntartó, működtető

        SZIGETSZENTMIKLOS 3

 

Go to top