logo 03 Ráckevei Ady Endre Gimnázium
                                                                                A család gimnáziuma

Menu
Erőszaktörténetek-az ÁVH, és vezetője Péter Gábor/Csengőfrász
 
   A fenti címek annak az előadásnak szolgáltak témájául, melyre 2018.november 28.-án került sor, és részét képezi az idei tanév történelmi előadássorozatainak. A téma annyiban adta magát, hogy a tavalyi tanévben, egy diákunk jóvoltából kaptunk dedikált példányt a Péter Gáborról éppen megjelent könyvből, melynek szerzője Müller Rolf. Kihasználva a lehetőséget felvettük a kapcsolatot a szerzővel, aki örömmel vállalta, hogy eljön iskolánkba. Egy ilyen téma, gondoltuk felkeltheti a diákság érdeklődését, ráadásul a 20. század családtörténeteken keresztül máig velünk él.
   Dr. Müller Rolf az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBTL) kutatója, nagy szakértelemmel mutatta be az erőszakszervezet működését. „Érdekes volt megtudni, hogy képesek voltak emberek így viselkedni, és az emberi jogokat figyelmen kívül hagyni, az ÁVH-nak dolgozni, jól tudván, hogy igazságtalanul büntetnek, bántalmaznak ártatlan embereket”. Írta egy végzős diákunk.
   Dr. Cserhalmi Dániel, az Állatorvostudományi Egyetem Növénytani Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense. Mégis, hogy kerül a cipő az asztalra, vagyis Cserhalmi Dániel az előadásra? Ő a Csengőfrász című könyv szerzője, mely regényes formában ugyan, de nagyon részletesen ad bepillantást az ÁVH működésébe. „A Csengőfrász című könyv felkeltette az érdeklődésemet és tervezem elolvasni is, ugyanis tetszett az író lelkesedése a téma iránt és az, hogy úgy írta meg a könyvet, hogy olyanokhoz is eljusson, akik nem feltétlenül szakértői a témának.”Olvashatjuk egy másik végzős diákunk tollából.
Szabó Andrea

 

 

 

Eseménynaptár

Fontosabb adataink

Látogatók száma

Ma 11

Tegnap 117

Ezen a héten 1058

Ebben a hónapban 2689

Összesen 107294

 

AJÁNLOTT ESEMÉNYEK....

 rnki koncert

 

Beisk tjkoztat2019 20as page 001 1

 

 

anglia 2019 2

 

muhelykicsi

 

 

 

 

 

 


  


 

 

Bejelentkezés

Ajánlott oldalak

Kapcsolat

Címünk: 2300 Ráckeve, Kossuth Lajos u. 82.

Igazgató: Molnár László

Igazgatóhelyettesek: Kevei Margit, Matics Istvánné

Gimnázium e-mail címe: radyg@rag.sulinet.hu

Telefon: 24/519-050 

        Fenntartó, működtető

        KK logo szigetszentmiklos rgb

 

Go to top