logo 03 Ráckevei Ady Endre Gimnázium
                                                                                A család gimnáziuma

Menu
Erőszaktörténetek-az ÁVH, és vezetője Péter Gábor/Csengőfrász
 
   A fenti címek annak az előadásnak szolgáltak témájául, melyre 2018.november 28.-án került sor, és részét képezi az idei tanév történelmi előadássorozatainak. A téma annyiban adta magát, hogy a tavalyi tanévben, egy diákunk jóvoltából kaptunk dedikált példányt a Péter Gáborról éppen megjelent könyvből, melynek szerzője Müller Rolf. Kihasználva a lehetőséget felvettük a kapcsolatot a szerzővel, aki örömmel vállalta, hogy eljön iskolánkba. Egy ilyen téma, gondoltuk felkeltheti a diákság érdeklődését, ráadásul a 20. század családtörténeteken keresztül máig velünk él.
   Dr. Müller Rolf az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBTL) kutatója, nagy szakértelemmel mutatta be az erőszakszervezet működését. „Érdekes volt megtudni, hogy képesek voltak emberek így viselkedni, és az emberi jogokat figyelmen kívül hagyni, az ÁVH-nak dolgozni, jól tudván, hogy igazságtalanul büntetnek, bántalmaznak ártatlan embereket”. Írta egy végzős diákunk.
   Dr. Cserhalmi Dániel, az Állatorvostudományi Egyetem Növénytani Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense. Mégis, hogy kerül a cipő az asztalra, vagyis Cserhalmi Dániel az előadásra? Ő a Csengőfrász című könyv szerzője, mely regényes formában ugyan, de nagyon részletesen ad bepillantást az ÁVH működésébe. „A Csengőfrász című könyv felkeltette az érdeklődésemet és tervezem elolvasni is, ugyanis tetszett az író lelkesedése a téma iránt és az, hogy úgy írta meg a könyvet, hogy olyanokhoz is eljusson, akik nem feltétlenül szakértői a témának.”Olvashatjuk egy másik végzős diákunk tollából.
Szabó Andrea

 

 

 

Eseménynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
9
10
16
17
19
21
22
23
24

Fontosabb adataink

Látogatók száma

Ma 75

Tegnap 182

Ezen a héten 75

Ebben a hónapban 3365

Összesen 119938

 

AJÁNLOTT ESEMÉNYEK....

 SIKK kiskep

HZI PING pong bajnoksg page 001 

Beisk tájékoztató2019 20as page 001 1

 

 

anglia 2019 2

 

muhelykicsi

 

 

 

 

 

 


  


 

 

Bejelentkezés

Ajánlott oldalak

Kapcsolat

Címünk: 2300 Ráckeve, Kossuth Lajos u. 82.

Igazgató: Molnár László

Igazgatóhelyettesek: Dr Balogh Lászlóné, Matics Istvánné

Gimnázium e-mail címe: radyg@rag.sulinet.hu

Telefon: 24/519-050 

        Fenntartó, működtető

        SZIGETSZENTMIKLOS 2

 

Go to top